Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Probiotica en immuunsysteem

Probiotica en gezond immuunsysteem

Een sterk en gezond immuunsysteem helpt je een gezond lichaam te houden. Het is een complex netwerk van verschillende cellen, weefsels, organen en moleculen die samenwerken om je te beschermen tegen infecties en ziektes. Jouw immuunsysteem is constant op de achtergrond aan het werk om bacteriën, virussen, schimmels te bestrijden.

Darmen, darmflora en immuunsysteem

In je darmen zitten biljoenen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Dit vormt samen de darmflora. De darmflora speelt een grote rol in het ondersteunen van je immuunsysteem. De goede bacteriën in de darmen helpen namelijk de darmbarrière versterken, produceren stoffen die de groei van pathogenen remmen, strijden met schadelijke bacteriën om voedselbronnen (deze hebben ze nodig om te leven en te groeien) en reguleren ontstekingsreacties.

In je darmen zijn veel immuun cellen die onderdeel zijn van je immuunsysteem. Deze immuun cellen bewaken de darmwand en detecteren en vernietigen pathogenen die proberen binnen te dringen.

Selecteren van darmbacteriën door immuunsysteem

Er is een complexe interactie tussen de darmflora en het immuunsysteem. Het immuunsysteem tolereert namelijk normale (de ‘goede’) darmbacteriën, terwijl het vijandige indringers bestrijdt. Wanneer er een verstoring is in de balans kan dit lijden tot nare gevolgen voor je lichaam zoals inflammatoire darmziekten en prikkelbare darm syndroom.

Hoe krijg ik een gezonde darmflora?

  1. Eet vezelrijk. Vezels fungeren als prebiotica, wat voedingsstoffen zijn die de groei en activiteit van gezonde bacteriën in de darmen stimuleren. Vezels kan je vinden in groeten, fruit, peulvruchten, noten en zaden.
  2. Eet gefermenteerde voeding. In yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi, miso en kombucha zitten gefermenteerde probiotische culturen. Deze kunnen gunstig zijn voor door het leveren van levende bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora.
  3. Beperk het gebruik van antibiotica. Antibiotica doden niet alleen de schadelijke bacteriën, maar kunnen ook de goede bacteriën in de darmen verstoren. Overleg uiteraard met een deskundige wat in jouw situatie de juiste overweging is.
  4. Verminder stress. Door het doen van ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en beweging verminder je stress. Dit heeft een algeheel positief effect op het lichaam en immuunsysteem.
  5. Pre/probiotica inzetten. Wanneer je je lichaam wilt ondersteunen, naast een gevarieerd voedingspatroon en een gezonde leefstijl kan je ervoor kiezen om dit aan te vullen met pre/probiotica.

 

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar