Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen: hoe kun je jouw spijsvertering verbeteren?

Heb jij na het eten vaak last van een opgeblazen gevoel, pijnlijke buik, of brandend maagzuur? Dan kan dit duiden op spijsverteringsproblemen, iets waar helaas steeds meer mensen last van hebben. In deze blog gaan we het hebben over de werking van de spijsvertering, de symptomen van spijsverteringsproblemen, de invloed van stress én sluiten we af met tips om jouw spijsvertering te verbeteren.

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is het proces waarbij het lichaam voedingsstoffen uit je eten en drinken losmaakt, opneemt en omzet naar bruikbare energie en bouwstenen. Dit totale proces van mond tot kont neemt ongeveer 24 tot 48 uur in beslag en er zijn tal van organen bij betrokken. Denk aan je mond, slokdarm, maag, dunne darm, lever, galblaas, alvleesklier, dikke darm, endeldarm en microbioom.

In de praktijk verloopt de menselijke spijsvertering niet altijd zonder problemen. Dat is niet verrassend, omdat er zoveel organen met verschillende functies bij zijn betrokken. Een kleine kink in de kabel heeft al gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van een slechte spijsvertering zijn chronische stress en een ongezond voedingspatroon met veel bewerkte, suikerrijke en vezelarme voeding.

Spijsverteringsproblemen? Dit zijn de symptomen.

Problemen met de spijsvertering leiden tot onaangename symptomen. Denk hierbij onder andere aan:

 • Opgeblazen gevoel
 • Pijnlijke buik
 • Brandend maagzuur
 • Rommelende darmen
 • Vermoeidheid
 • Winderigheid
 • Constipatie
 • Diarree
 • Allergische reacties
 • Slechte opname van voedingsstoffen

Heb jij regelmatig last van een of meerdere van bovengenoemde klachten? Het verbeteren van je spijsvertering begint met gezonder eten en het verlagen van je stressniveau.

Daarnaast kan het helpen om je spijsvertering te ondersteunen met enzymen waarvan je eigen lichaam wellicht onvoldoende aanmaakt of met enzymen die afkomstig zijn van dieren, planten, bacteriën of schimmels.

Ook kunnen onze therapeuten tijdens een darmconsult heel gericht meekijken naar jouw klachten en aan de hand van een darmonderzoek inzicht krijgen in jouw darmmicrobioom, om zo een gericht plan ter verbetering op te stellen.

De invloed van stress op je spijsvertering

Steeds meer mensen verkeren tegenwoordig in een continue staat van stress en hoge alertheid, ook wel chronische stress genoemd. Zodra het brein stress signaleert is het hele systeem erop gemaakt om dit dreigende gevaar af te wenden. Het gevolg? Andere belangrijke processen in het lichaam, waaronder de spijsvertering, hebben geen prioriteit meer en worden dan ook on hold gezet.

Doordat je spijsvertering in tijden van stress dus minder goed werkt, kun onder meer de volgende symptomen ervaren: 

 • Slokdarmkrampen (ook wel bekend als slokdarmspasmen)
 • Maagzuur
 • Misselijkheid
 • Slecht slapen
 • Een opgezette buik
 • Diarree of juist constipatie
 • Maagslijmvliesontsteking (gastritis) 

Daarnaast kan een gebrekkige spijsvertering bestaande gastro-intestinale klachten verergeren, zoals:

 • Prikkelbare darm syndroom (IBS)
 • Inflammatoire darmziekte (IBD)
 • Maagzweren
 • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Stress kan dus leiden tot een slechte spijsvertering en daarmee tot vermoeidheid en een slechte opname van voedingsstoffen. Dit leidt weer tot een hogere gevoeligheid voor stress en zo is de vicieuze cirkel rond. Wil jij chronische stress verminderen? Lees in deze blog hoe je dat doet!

Spijsvertering verbeteren

Een slecht werkend spijsverteringssysteem kan voor veel vervelende klachten zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je spijsvertering te ondersteunen.

7 tips voor een betere spijsvertering

 1. goed kauwen
 2. verminder de inname van suikers
 3. eet volwaardige en vezelrijke voeding
 4. verminder stress
 5. spijsverteringsenzymen
 6. drink voldoende water 
 7. eet regelmatig gember en kurkuma

Spijsvertering verbeteren met enzymen

Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die vrijkomen in het spijsverteringsstelsel wanneer je eet. De alvleesklier en dunne darm spelen hierbij een belangrijke rol. 

Het is de taak van spijsverteringsenzymen om voedsel af te breken tot bruikbare voedingsstoffen voor het lichaam. De niet-bruikbare voedingsstoffen verlaten je lichaam weer via de ontlasting. 

Wanneer dit proces stagneert kan je lichaam belangrijke voedingsstoffen niet goed meer opnemen met een voedingsstoffen tekort als gevolg. Ook kunnen er maag- en darmklachten ontstaan.

Wanneer je lichaam bijvoorbeeld niet voldoende lactase aanmaakt, heeft het moeite om lactose te verteren. Hierdoor kunnen klachten als een opgeblazen buik en winderigheid ontstaan. Het kan dan prettig zijn om bij iedere lactose bevattende maaltijd, een lactase enzym te gebruiken.

Onze spijsverteringssupport bevat een viertal enzymen:

 1. Amylase zet koolhydraten om in suikers
 2. Protease zet eiwitten om in aminozuren
 3. Lipase zet vetten (lipiden) om in vetzuren en glycerol
 4. Lactase is nodig om lactose te kunnen verteren

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar