Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens menstruatie

Wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens menstruatie?

Veel vrouwen ervaren zogeheten 'mood swings' gedurende hun cyclus, maar kunnen ze niet goed plaatsen. Hoe fijn is het dan om de verschillende fases van je cyclus te kunnen vergelijken met de 4 seizoenen en hun kenmerken? Lees in deze blog welke hormonen je humeur en behoeften kunnen beïnvloeden en wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens menstruatie!

De menstruatiecyclus

Een hormooncyclus duurt gemiddeld 28 dagen en doorloopt iedere keer opnieuw 4 fases. Deze fases kunnen worden vergeleken met de 4 seizoenen, waarover je meer kunt lezen in deze blog.

Wintertijd: In de menstruatie week zit je in de winterfase, je hormonen zitten dan op het laagste punt en je kunt ervaren dat je minder energie hebt. In deze week is het fijn om de focus te leggen op jezelf en laat de rest even voor wat het is. Natuurlijk kun je niet zomaar al je verantwoordelijkheden negeren, maar geef prioriteit aan wat echt belangrijk is en neem de tijd om te voelen wat er gebeurt in je lichaam. Wat geeft je lichaam aan? Wat vind je belangrijk? Wat heb je nodig? In rust komen vaak de beste ideeën naar boven en word je je bewust van je interne processen. Net zoals dieren in de wintertijd terug in hun schulp kruipen om te rusten, is dit voor jou ook het juiste moment om bewust te vertragen.

Lentekriebels: Wanneer je menstruatie voorbij is, begint de lente. Dit seizoen staat bekend als groei, bloei en nieuwe ideeën. Oestrogeen neemt toe en je kunt merken dat je wat meer energie krijgt. Je komt dichterbij de eisprong en net voordat deze begint komt er een beetje testosteron bij. Je hebt zin om meer (nieuwe) dingen te gaan doen, je libido stijgt en je krijgt meer zelfvertrouwen. Dit is het moment om je nieuwe ideeën op te schrijven en ermee aan te slag te gaan. De lente van je cyclus is dus perfect om te ontdekken, te leren, en sociale afspraken in te plannen. 

Zomertijd: Als de eisprong voorbij is, is je oestrogeenlevel op het hoogste punt. Je voelt je on top of the world,je straalt en je voelt je goed. Plan deze week volop leuke afspraken in, je hebt er genoeg energie voor. Zorg in deze periode ook voor voldoende tijd en aandacht voor je partner. Je libido is hoog en dit is de week waarin je je zou kunnen voorplanten…

Herfstperiode: In deze periode daalt je oestrogeen dus is het fijn om weer even wat rustiger aan te doen. Zo kun je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de naderende menstruatie. Het kan zijn dat je in deze periode merkt dat je je minder fijn voelt, regelmatig hoofdpijn hebt, stemmingswisselingen ervaart en emotioneel bent. Herken je jezelf hierin, dan kan dit een teken zijn dat je hormonen uit balans zijn. Het is fijn om je hormonale balans te ondersteunen met voldoende voedingstoffen en eventueel aan te vullen met supplementen, vooral in deze periode.

Aan het einde van de cyclus, voordat je menstruatie weer begint, is het fijn om voor jezelf te reflecteren wat er goed is gegaan en wat er wellicht nog wat aandacht verdient. Zo kun je hier bij de start van een volgende cyclus je focus op leggen. Ben je niet helemaal zeker van jouw cyclus en hoe deze eruit ziet? Houd dan eens een aantal maanden een dagboekje bij of maak gebruiken van een app of cyclustracker.

Wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens menstruatie?

Wat te doen tegen stemmingswisselingen tijdens menstruatie?

Onderstaande opsomming kan je helpen jouw stemming per fase te optimaliseren!

Winter - menstruele fase (3 tot 7 dagen)

  1. Meer behoefte aan warmte
  2. Hormonen oestrogeen en progesteron op het laagste punt
  3. Minder energie en focus
  4. Meer behoefte aan me-time, minder behoefte aan sociale afspraken
  5. Gevoeliger, zowel fysiek als mentaal

Lente - folliculaire fase ( 7 tot 10 dagen)

  1. Hormoon oestrogeen stijgt
  2. Meer energie
  3. Weer meer zin in de buitenwereld en sociale afspraken
  4. Een goed moment om nieuwe ideeën uit te werken
  5. Meer zelfverzekerdheid
  6. Libido neemt toe 

Zomer - ovulatie (3 tot 4 dagen)

  1. Hormoon oestrogeen op het hoogste punt
  2. Veel energie en zelfvertrouwen
  3. Meer nieuwsgierigheid en veel zin om de deur uit te gaan
  4. Meer creativiteit en zin om nieuwe dingen aan te pakken
  5. Dit is hét moment voor belangrijke presentaties en meetings
  6. Hoog libido

Herfst - luteale fase (10 - 14 dagen)

  1. Hormoon oestrogeen daalt enorm snel
  2. Hormoon progesteron wordt aangemaakt
  3. Energielevel daalt
  4. Meer behoefte om gas terug te doen en bij jezelf te blijven
  5. Soms wat emotioneler en somber
  6. PMS klachten wanneer je lichaam uit balans is
  7. Libido daalt

Benieuwd hoe jij je sportregime kan aanpassen op iedere fase? Dat lees je hier!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar